poniedziałek, 23 kwietnia 2012
tam tam tam
Cukinie z pęczakiem i serem
Składniki na 6 porcji
.6 małych cukinii
.1/2 szkłanki pęczaku
.10 dag żółtego sera
.1 marchewka, 1 cebula
. mały por,żółta papryka
. po łyżce posiekanej natki,lubczyku i listków selera
. olej,vegeta,sól,pieprz
Na sos:
. kartonik przecieru pomidorowego
. 1 cebula
. 1łyżka masła
. ząbek czosnku
. bazylia,sól,pieprz,cukier
Sposób przygotowania
1.Cukinie umyj,osusz.Rozetnij je w poprzek na połówki lub na 3 części. Wydrąż środki (zostaw zjednej strony 1cm miąższu).
2. Kaszę przepłucz,wsyp do posolonego wrządku. Przemieszaj, gotuj około 20 minut. Cebulę posiekaj, pokruj w talarki, marchewkę zetrzyj. Przygotowane warzywa duś 5-6 minut na oleju. Paprykę pokrój w drobną kostkę,dodaj ją do warzyw i duś jeszcze 4 minuty. Zestaw z ognia, wymieszaj z przestudzoną kaszą,startym serem i posiekanymi ziołami. Przypraw solą,pieprzem i vegetą. Farszem nadziej cukinie. Wstaw do naczynia żaroodpornego.
3.Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Usmarz na szklisto na maśle. Dodaj przecier pomidorowy.Dopraw bazylia,solą,pieprzem i cukrem. Wymieszaj. Sos gotuj 5min, polej cukinie. Zapiekaj ok.35 min w temp. 200 stopni
smacznego :D
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz